закрыть
Вітаємо!

Приєднуйтесь до нас на facebook!
ЧільнаРозвагиСтрави з печі

Страви з печі

Смакуйте на екскурсіях, радійте життю в щедрій оселі

Макітра, загорнута у жар, шепоче в печі,

Піч-годівниця

Добра річ, як є в хаті піч.
Їсть дрова оберемками, а стравам дарує радість та силу.

Пригощаємо на «Вільних екскурсіях»

 

Печеня - печена в печі картопля з м"ясом або грибами

Картопля з печі

1. Тиха печеня

350 г

 
Макітра, загорнута у жар, шепоче у печі, всередині перемліває печеня, щоб потім розтанути у роті. Цю страву завше любили за її смак та поживність, тому радо готували на верчорницях. Печеня може бути з м’ясом, а може з грибами.
 

 

Солоні огірки з діжки

Солоні огірки з діжки

2. Хрумкі огірки

170 г

 
Солоні огірки, витримані на кропі, хроні, часнику, горіховому та смородиновому листі. Лежать у діжці, діжка в коморі, а комора з багатого лісу.
 
 
 

 

Канапки з салом на житньому хлібі

Канапки з салом на житньому хлібі

3. Лагідні канапки

3 x 30 г

 
Український афродизіак. Канапки пряного чорного хліба, дразненого гірчицею, з тонкими скибочками свіжого сала. Йдуть за милу душу перед подачею основних страв.
 
 

 

Млинці з вершками та медовим джемом

Млинці з вершками та медовим джемом

4. Сонячні млинці

150 г

Сонце осяє серпневе поле і віддасть йому пружну силу. Ціп зіб’є з колоска зерня і камені змелюють його на борошно. З тіста знов постане Сонце і усміхнеться з пательні. Коло обертається, Всесвіт дихає. На сонячні млинці ллється сметана та малиновий мед.
 
 

 

Іван-чай, заварений на травах

Іван-чай, заварений на травах

5. Іван-чай

300 г

 
Парує чай, настояний на травах, добре висушених на горищі 160-літньої хати. Чебрець сповнює силою, васильки дарують бадьорість, холодна м’ята додає розсудливості у помислах, а канупериця нагадує свіжість літнього світанку.
 
 
 

 

 

Борщ з печі та пампушки з часником

Борщ з печі та пампушки з часником

1. Мамин борщ

350 г

 
Сила борщу в єднанні роду. Тож нехай, як бурячок, між жаринок мліючи, стає картоплиною, а капуста — квасолиною, так і ми єднаємось в одне ціле у великій родині. Горщик варить борщик з м’ясом, або грибами за вибором.
 

Пампушки з часником

Пампушки з часником

2. Повітряні пампушки

3 х 30 г

 
Пампушки у тому, чи іншому вигляді знані серед більшості народів Європи. Та лише українці мають до того жваву вдачу, що додають у «пончики» не джем, чи шоколад, а труть гостру часничину і подають до борщу.
 

Канапки з салом на житньому хлібі

Канапки з салом на житньому хлібі

3. Лагідні канапки

3 х 30 г

 
Український афродизіак. Канапки пряного чорного хліба, дразненого гірчицею, з тонкими скибочками свіжого сала. Йдуть за милу душу перед подачею основних страв.
 
 

Печеня - печена в печі картопля з м"ясом або грибами

Картопля з печі

4. Тиха печеня

350 г

 
Макітра, загорнута у жар, шепоче в печі, а всередині перемліває печеня, щоб потім розтанути у роті. Цю страву завше любили за її смак та поживність, тому радо готували на верчорницях. Печеня може бути з м’ясом, а може з грибами.
 

Солоні огірки з діжки

Солоні огірки з діжки

5. Хрумкі огірки

170 г

 
Солоні огірки, витримані на кропі, хроні, часнику, горіховому та смородиновому листі. Лежать у діжці, діжка в коморі, а комора з багатого лісу.
 
 
 

Кров'янка з печі

Кров’янка з печі

6. Завивана ковбаса

150 г

 
Одна з небагатьох традиційних страв, що витримала відковий тиск релігійної заборони і дійшла до сьогодення. Колись вважалась виключно святковою стравою, яку готували до Різдва чи Великодня.
 
 

Вареники

Вареники

7. Вареники-хваленики

3 х 50 г

 
Давня трипільська страва, що нагадує Місяць, символізує собою зародження і першопочатковість. Вареник росте на парý, від чого стає пухкий, мов хмаринка. Тож, коли накладаєш їх повну макітру, можна потім за нею сховатися. Всередині солодкий або солоний сир (творог), мак, капуста, вишні, а влітку — чорниця чи полуниця.

Узвар із сухих або свіжих ягід

Узвар із сухих або свіжих ягід

8. Яблуневий узвар

300 г

 
Обрядовий напій, що сягає глибини віків. З ним пов’язане неписане правило, коли на гостинах вже подали узвар — значить скоро вже додому йти. Готуємо традиційний узвар з сушених груш, яблук і калини взимку та напій з домашньої малини і полуниці влітку.
 
 
 

 

 

Дитяче пригощання на Хуторі Савки

Хіба багато треба для щастя? Подейкують, що достатньо кількох коржиків та чашки яблуневого узвару.

Частуємо на дитячих екскурсіях

 

Макові коржики

Макові коржики

1. Макові коржики

по три коржики

 
Солодка домашня перепічка, що дух печі в себе увібрала. Заряджає на добрі справи та гарні оцінки, щоб було їх стільки, скільки зернят у маківці.
 
 
 

 

Узвар із сухих або свіжих ягід

Узвар із сухих або свіжих ягід

8. Яблуневий узвар

300 г

 
Обрядовий напій, що сягає глибини віків. З ним пов’язане неписане правило, коли на гостинах вже подали узвар — значить скоро вже додому йти. Готуємо традиційний узвар з сушених груш, яблук і калини взимку та напій з домашньої малини і полуниці влітку.
 
 
 

 

 

Куліш  «Козацька втіха!

Куліш на пшоні та сокирі.

1. Куліш «Козацька втіха!»

300 г

 
Жовте пшоно булькоче в казані, господар докришує цибулю, грудинку великими шматками та лишає на півгодини на вогні. Одразу, як діти набігаються, зможуть відновити сили, як козаки колись у поході.
 
 

Сонячні млинці зі сметаною та малиновим медом

Сонячні млинці зі сметаною та малиновим медом

4. Сонячні млинці

180 г

 
Сонце осіює серпневе поле і віддає йому пружну силу. Ціп збиває з колоска зерня і камені змелюють його на борошно. З тіста знов постає Сонце і усміхається з пательні, коло обертається, Всесвіт дихає. На сонячні млинці ллється сметана та малиновий мед.

Іван-чай, заварений на травах.

Чай на травах з латунного самовару.

5. Іван-чай

300 г

 
Парує чай, настояний на травах, добре висушених на горищі 160-літньої хати. Чебрець сповнює силою, васильки дарують бадьорість, холодна м’ята додає розсудливості у помислах, а канупериця нагадує свіжість літнього світанку.
 
 
 

 

Завжди раді гостям

Про музей

Вільні екскурсії

Спосіб вивчення української культури та історії XVII – XX століть, створений спеціально для вільних людей.

Розваги

Музики

Інструментальний фольклор та народний спів.

Про музей

Оглянути музей

Дізнайтесь більше про музей української ідентичності.

Розваги

Майстер-класи

Мистецтво звільнює уяву, дає душі творити самій.